Kettős magyar siker született a Dubaiban zajló légi világjátékokon: háromszoros vitorlázó műrepülő világbajnokunk ezüstérmes lett, de az aranyérem is jelentős részben magyar győzelem.

(fotók: facebook)" width="635" height="635" title="Háromszoros világbajnokunk, Tóth Ferenc
(fotók: facebook)" style="margin: 0px; padding: 0px; outline: 0px; font-weight: inherit; font-style: inherit; font-size: 13.3333px; font-family: inherit; vertical-align: baseline; display: block;">

 

A nem olimpiai repülő sportok nagyszabású „multi games” rendezvénye a Nemzetközi Repülő Szövetség, az FAI szervezésében december elsején kezdődött, és amint arról az iho/repülés is hírt adott, a világjátékokra erős magyar csapat indult. Tóth Ferenc egyike volt azoknak a hazai résztvevőknek, akiktől komoly helyezést várhattunk, hiszen Feri idén nyáronharmadszor lett világbajnok, ez alkalommal Csehországban.

Akkor a második helyezett a fiatal olasz feltörekvő tehetség, Luca Bertossio volt, akinek az edzője viszont nem más, mint egykori motoros műrepülő világbajnokunk, a magyar aviatika egyik jeles alakja, a Franciaországban élő Katona Sándor. Bertossio az ő felfedezettje, akinek képességeiről már 2012-ben nagy reményekkel beszélt az iho/repülésnek adott interjújában.

 

 

Nos, most megfordult a sorrend, a világjátékok győztese Luca lett, Feri pedig a második helyen végzett.

A vitorlázó műrepülés egyike a legesztétikusabb sportoknak. A versenyzőket motoros géppel vontatják fel, hogy aztán belekezdjenek programjukba az ezerszer ezer méteres képzeletbeli kockában, amelynek ugyan csak a földön tudják kijelölni a határait, de amelyből a kilépés súlyos levonásokat jelent a pontozásnál.

 

 

Amint a motoros műrepülés egyre keményebb és pörgősebb lett, úgy vált még élvezetesebbé a nagyobb fesztávolságú, karcsú és kecses gépekkel lejtett, csendes, de ugyancsak rendkívül pontos végrehajtást igénylő, motor nélküli műrepülés. Jó tudni, hogy a legközelebbi vitorlázó műrepülő világbajnokság Matkópusztán lesz, 2016 júliusában.

(fotók: WAG)" width="635" height="427" title="Veres Zoltán a nyitó airshow-n
(fotók: WAG)" style="margin: 0px; padding: 0px; outline: 0px; font-weight: inherit; font-style: inherit; font-size: 13.3333px; font-family: inherit; vertical-align: baseline; display: block;">

 

A világjátékokon egyébként befejeződött a motoros műrepülők versenye is, a győztes a francia Olivier Masurel lett.

És hogy további magyar sikerekről is beszámoljunk, a világjátékok megnyitóján tartott légishow egyik sztárja szintén magyar volt, Veres Zoltán, aki ráadásul az egyéni műrepülés mellett kötelékvezérként is bemutatkozott, sőt, a három légcsavaros műrepülőgép együtt repült a helyi katonai formációval.

 

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk!