HÁRMASHATÁRHEGYI SPORTREPÜLÉSÉRT ALAPÍTVÁNY

A sportrepülők és egyesületeik érdekvédelmi szervezete. Közhasznú szervezet. Alapítva 1990-ben.


Milyen látnivaló van Hármashatárhegyen a sportrepülésen kívül:

 

 http://termjaro.blog.hu/2014/05/23/a_harmashatar-hegy_korul

                  Hármashatár hegy körül

2014.05.23

A főváros legjellegzetesebb, környezetéből meredeken kiemelkedő hegytömbjét már távolról felismerni a csúcs közelében emelkedő rádiótornyokról. A 495 méter magas hegy a siklóernyőzés és a hétvégi kirándulások kedvelt terepe, csúcsáról nagyszerű kilátás nyílik Budapestre, oldalában pedig változatos erdőkben haladó turistautak, de még egy kisebb vízesés is található.

A Kolosy-térről a viszonylag ritkán induló 65-ös busszal juthatunk el a Fenyőgyöngye mellett kiépített parkolóig, ahonnan a forgalom előtt megnyitott aszfaltút vezet a hegycsúcsra. Pár lépéssel az út mellett halad az országos kéktúra, és rövid kaptató után érhető el a keleti oldalban vezető Guckler Károly út, mely szintet tartva kanyarog, hogy aztán a Virágos nyeregnél találkozzon újra az országos jelzéssel.

hhh_1.jpg

A korábbi erdészeti szemlélet mementójaként gyakran találkozhatunk hangulatos fenyvesekkel, melyeket a korábbi kopárosok és erdőirtások benövényesítésére, gyors növekedésük miatt telepítettek a hegységbe. A kék háromszög jelzésen kelet felé kanyarodva is ilyen növénytársulásokon haladunk keresztül, miközben a remetehegyi kertváros felé ereszkedünk.

hhh_2.jpg

 

hhh_3.jpg

Egy pontról Óbuda lakótelepeit, észak felé, a távolban a Naszály tömegét látni, miközben sziklás-gyepes kis ösvényen botorkálunk.

 hhh_3.jpg

A Kőtaraj nevű sziklás bércet elhagyva lakott területre érünk, nem sokkal odébb a zöld barlang jelzés indul neki a hegyoldalnak két kerítés között, alig méternyi széles csapáson. Az ösvény a lezárt Tábor-hegyi-barlangüreghez vezet, mely elől (a korábbihoz hasonló) megint széles kilátást kapunk Óbudára és Pestre.

 

repulo_mokus_harmashatarhegyen.jpg

Hármashatárhegyen még a mókus is repül.

hhh_5.jpg

A Guckler Károly egykori erdőfőtanácsosról elnevezett sétányszerű oldalút a futók, kutyasétáltatók, kirándulók kedvelt helye - hangulatos, sűrű erdők övezte útvonala mentén őzekkel, vaddisznókkal is összefuthatunk, miközben a mohos dolomit- és mészkősziklákat kerülgetjük.
hhh_6.jpg
 

A Virágos-nyereg rétjénél összefutó, majd csillagszerűen újra szétágazó turistautak közül érdemes a sárga jelzést választani. A Hármashatár-hegy északi szomszédját, a Csúcs-hegyet kerülő ösvényt a növényzet itt-ott benőtte, néhol kidőlt fák teszik kalandosabbá a szűk csapást, de hamarosan elérjük a Tök-hegy északkeleti lejtőinek szép, sziklakibúvásokkal színesített bükkösét.

hhh_7.jpg

 

hhh_8.jpg

 

 Nagyjából negyedórányi gyaloglás után egy kis sziklacsoport oldalából (egykori Kötők padja) pazar kilátás nyílik a Pilisvörösvári-árokra és a mögöttes pilisi és visegrádi-hegységi vonulatokra. A közeledő zápor éppen a látványt uraló, masszív Pilis-tető tömbjét és környékét öntözte, szerencsére pont nem kaptam belőle nagyobb adagot

hhh_9.jpg

 

 

hhh_10.jpg

 

hhh_11.jpg

 hhh.jpg

 A vitorlázórepülőtér látványa a levegőből.

 

rotter_lajos_mellszobra.jpg

    Rotter Lajos  mellszobra Hármashatárhegy Tetőn.

 

 hhh_emlekmu2.jpg

 

 

 hhh_emlekmu.jpg

 Az ötven éves emlékmű.


hhh_sikloernyosok.jpg

 A siklóernyősök Mekkája.

 Az útvonal, bár szép erdőkben vezet, innentől kissé egyhangúvá válik, majd egy tágas tisztáson éri el a Paprikás-patak kis fahidakkal és vízeséssel tarkított völgyét. (A kis képzelőerővel májusfára emlékeztető piros-fehér-zöld és felettébb rusnya oszlop funkciójáról fogalmam sincs, de az egyre szaporábban hulló esőcseppek miatt egy esőbeállónak több hasznát vettem volna.)

 Még egy érdekesség Hármashatárhegyről:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Az egyre szűkülő völgyben kanyargó patakon számos fahíddal átkelő turistaútról egy felhagyott dolomitbánya lejtőjénél már hallani és látni a vízfolyás apró csobogóit, melyeket a vízből kiváló mész építette gátak hoztak létre. A '40-es években felduzzasztották a patakot, hogy erdei strandot építsenek rá, de ez sosem készült el, a közeli vízeséshez viszont sajnos szintén hozzányúltak, szikláit részben elbontották.

12.jpg

A Paprikás-patak vízesése a környék leghangulatosabb látványossága, kb. 4 méter magasból zuhog alá a sziklák közé szoruló víz a sötétzöld árnyalatú tómedencébe. A vízesés mellett fölkapaszkodhatunk a sziklákon kialakított teraszra, mely a turistaút mellől nyílik.

13.jpg

Pár száz méter még a Solymár határában működő benzinkút, ahonnan a BKV járataival Hűvösvölgyig utazhatunk. A kb. 10-12 km-es séta megkerüli a Hármashatár-hegy tömbjét, de érdekes kitérő a hegycsúcs is (pl. a Virágos-nyeregtől), illetve sütögetőhelyeivel önmagában a Paprikás-patak völgye is tartalmas helyszín lehet.

14.jpgWeblap látogatottság számláló:

Mai: 8
Tegnapi: 223
Heti: 751
Havi: 3 770
Össz.: 1 156 379

Látogatottság növelés
Oldal: Hármashatárhegy körül
HÁRMASHATÁRHEGYI SPORTREPÜLÉSÉRT ALAPÍTVÁNY - © 2008 - 2024 - harmashatarhegy.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »