HÁRMASHATÁRHEGYI SPORTREPÜLÉSÉRT ALAPÍTVÁNY

A sportrepülők és egyesületeik érdekvédelmi szervezete. Közhasznú szervezet. Alapítva 1990-ben.

 

Göncz Árpádra emlékezünk

2015. október 06., kedd, 13:56 Utolsó frissítés: 2015. október 06., kedd, 16:35

Szerző: hvg.hu

 

93 éves korában elhunyt Göncz Árpád volt köztársasági elnök. 1922. február 10-én született Göncz Árpád József Attila-díjas magyar író, műfordító, politikus. Az 1956-os forradalom után életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, melyből 1963-ban szabadult. A rendszerváltás után a harmadik Magyar Köztársaság első elnökévé választották. Képes összefoglalónkban pályájának rövid áttekintésével búcsúztatjuk Göncz Árpádot.

Életének 94. évében, családja körében elhunyt Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság volt elnöke kedden - tudatta a család nevében Gulyás András titkárságvezető az MTI-vel. Temetéséről később intézkednek.

Göncz Árpád 1922. február 10-én született Budapesten. Az 1956-os forradalom után életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, 1963-ban szabadult.

A második világháborút követően kisgazda, majd a rendszerváltás idején a Szabad Demokraták Szövetsége politikusa volt. 1990-ben tagja lett a rendszerváltás utáni első szabadon választott Országgyűlésnek, amelynek első elnökévé is választották. Pozíciójából adódóan betöltötte az ideiglenes köztársasági elnöki tisztséget, majd augusztusban a harmadik Magyar Köztársaság első elnökévé választották. Tisztségét 2000-ig viselte.

Utolsó éveiben az egykori államfő kerülte a nagyobb nyilvánosságot - bár ritkán adott interjút is -, utolsó hivatalos szereplése 2013-ban volt, amikor részt vett egy róla szóló könyv bemutatóján. Egy közeli forrásból korábban úgy értesült a Bors, hogy időskorából fakadó betegeskedése Göncz Árpád miatt egyre ritkábban hagyta el budai lakását, főleg családjával töltötte hétköznapjait.

 

Érdek nélkül tetszik: egy cserkészrepülő

Márványi Péter

2015.10.10 11:15  

Kihúzni, futni, el! Akit a repülés csodája megérint, azt végigkíséri a legmagasabbra ívelő életpályán is.

Ebben a rovatban általában kíváló minőségű, gyönyörű képeket közlünk, ez a mostani nem túl jól sikerült, de megvan a maga értéke és jelentése. A II. világháború előtti repülővilág jellegzetes pillanata: egy fiatalember a lehető legegyszerűbb repülőalkalmatosságon, feltehetően egy német, vagy itthon utángyártott Zögling vitorlázógépen készül startra. Mintha csak egy sámlin ülne, felette egy szárny, a növendék igazi kabin híján egy a villamosokéhoz hasonló kapaszkodóba fogódzkodik bal kézzel, jobbal persze a botot markolja, a lábak a pedálokon, a csúszótalp elején ott van bekötve a gumikötél, majd a következő pillanatokban jönnek a parancsok: kihúzni, futni, el! – és a gumikötél parittyaként lövi ki az egyszerű gépet a domboldal fölé.

A fotón szereplő fiatalembert Göncz Árpádnak hívták, oktatói egyike pedig Rubik Ernő volt, ma már hozzá kell tenni, természetesen az idősebb. A növendék, az esztergomi cserkészrepülők egyikeként, a B-vizsgáig jutott, vagyis már nem csak egyenesen siklott, hanem fordulókat is hajtott végre a nem túl hosszú repülések során. Hogy életpályáján mennyire messzire, milyen magasra jutott, az talán összefügg ezzel a pillanattal is, noha az életrajzok sokat nem foglalkoznak a légi kalanddal. A repülés erősen meghatározhatja, legalábbis befolyásolhatja egy ember jellemét. A szabadság és a fegyelem különleges vegyüléke, megtetézve a közösség szeretetével, sok jó embert nevelt a világra.

goncz_arpad_ezstergomban.jpg 

 Weblap látogatottság számláló:

Mai: 12
Tegnapi: 223
Heti: 755
Havi: 3 774
Össz.: 1 156 383

Látogatottság növelés
Oldal: Göncz Árpád
HÁRMASHATÁRHEGYI SPORTREPÜLÉSÉRT ALAPÍTVÁNY - © 2008 - 2024 - harmashatarhegy.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »