HÁRMASHATÁRHEGYI SPORTREPÜLÉSÉRT ALAPÍTVÁNY

A sportrepülők és egyesületeik érdekvédelmi szervezete. Közhasznú szervezet. Alapítva 1990-ben.

Id. Hefty Frigyes 1894-ben született Pozsonyban.

Hefty Frigyes (németül: Friedrich Hefty; Pozsony, 1894. december 13. – Detroit, 1965. január 20.) az Osztrák–Magyar Légjáró Csapatok egyik 5 igazolt légi győzelmet arató ászpilótája volt.

Harc közben meglőtt, égő vadászgépéből kiugorva sikeresen hajtotta végre az ejtőernyős ugrást 1918. augusztus 23-án. Ezzel valószínűleg az első volt a repüléstörténetben.

Az 1900-as évek elején Dedek–Egyed Ferenc asztalos mesterrel több planeurt (siklógépet) épített, amellyel 1907-ben a Sashegyről végeztek repülőkísérleteket.

Fia ifj. Hefty Frigyes apja nyomdokait követte és a magyar sportrepülés húzómotorjaként tette a dolgát.
Emlékezetemre hagyatkozom, amikor leírom, hogy Rotter Lajossal Hármashatárhegy lejtőin szél által kialakuló emelő légáramlatokat hosszú botra erősített papírcsíkokkal igyekeztek feltérképezni. Az erre vonatkozó leírást nem találom.

A Műegyetemi Sportrepülő Egyesület tagja volt, de minden akkor működő egyesület munkáját segítette.

Akkoriban igen nagy volt az érdeklődés a fiatalok között a sportrepülés iránt.Tekintettel a hatalmas létszámra, ezt meg is lehetett oldani.
Az első lépés a teljesen kezdők zavartalan kiképzésének a biztosítása volt. Pestszentlőrincen, Szemere István birtokán, egy kisebb dombokkal hullámos legelő alkalmasnak látszott cca 20—24 másodperces siklások végzésére.
A tulajdonos nagylelkű áldozatkészsége lehetővé tette, hogy a kiképzés ott megindulhatott és már közel két hónap óta működik, a legteljesebb sikerrel. A terep fellelésében és a munka megindulásában az egyesület pestszentlőrinci alosztályának ügybuzgósága segítette az eredményt. A kiképzés következő fokozata a Hármashatárhegyen folyik továbbra is, az »A« vizsga letételéig. Utána a növendékek csörlő-kiképzésre kerülnek a harmadik terepen, Rákoson. A rákosi csörlés vitéz Hefty Frigyesnek már régóta álma. Most végre hosszas munkája eredményeképpen, Budapest székesfőváros területén minden vasárnap fellendülnek a gépek. A rákosi csörlőüzemet vitéz Hefty Frigyes vezeti és a csörlés a lelkes szolnoki repülők autójával történik. Itt nyernek további kiképzést az »A« vizsgások: »B« vizsgát tesznek, átképzést nyernek a Vöcsökre, előkészítést kapnak »C« vizsgára, illetőleg »B II.« vizsgát tesznek. Ezzel egyidőben az oktatójelöltek csörlőkiképzése, valamint a vontatásra kerülők vontató előképzése is folyik.

pestlorinci_repter.jpg


rakos.jpgA szöveg kiollózva: Dr. Cziráky József „A MŰEGYETEMI SPORTREPÜLŐ EGYESÜLET huszonöt éves története 1921-1946” című könyvből.
A repülőterekről közölt rajzok a Magyar Szárnyak 1939 januári számából valók.

 


RE: Hefty.
 
Kedves Pista!
 
Friciről aránylag keveset tudok, de amit azt itt küldöm:
 
vitéz Hefty Frigyes, a HHH-n kezdte repülő pályfutását, tudtommal a légierőnél is volt, majd 1948-ban  a szokásos "külföldi összeesküvés" címén többrepülővel együtt ellett ítélve. 1956-ban a forradalom alatt a Váci börtönböl kiszabadult és az USA ba ment, feleségével Magdival. Nagyon nehéz kezdetük volt, kórházban takarított és hasonló állásai voltak. Magdi bekerült a Hollywoodi filmiparba mint jelmez tervező és készítő, nagyon bejött az egész és Magdi Emmy díjat is kapott, így jobb anyagi helyzetbe kerültek lassan. _Frici egy Légitársaságnál kapott jó állást, de földi beosztásban. Közösen egy másik Magyar barátjával vettek egy motorosgépet és Big Bear Laken egy nyaralót. Ott a reptér a ház előtt volt és azzal jártak fel oda Los Angelesből. Vitorlázó repülést is szervezett nem messze oda, vontatásból repültek, Frici volt a főoktató. A Santa Monikai (Los Angeles) házuk egy földrengésben  úgy megsérült hogy le kellett bontani, ekkor költöztek fela Big  Bear Lakehez . Egyszer én is voltam nála ott egy párnapot. Ha Magyarországon volt és én is itt voltam mindig találkoztunk, néhai Mitter Imrével tartotta a kapcsolatot.
 
2014 08.22-én a Deáktéri Református templomban volt egy Istentisztelet emlékére, Magdi  is ott volt, visszahozta Frici  hamvait Los Angeles-ből. A templom  után vakaki, egy régi repülő felvitte Magdit meg a lányát a HHH  tetőre és hamvait ott szétszórták. Édesapja vitéz Hefty Frigyes, első világháborúban vadászpilóta volt, később Apám motoros gépeit ő repülte be, én emlékszem az öreg úrra. 1956-ban elmenekült és Detroit-ban halt meg.
 
 
Sajnos csak ennyivel tudok hozzájárulni a Friciről meglévő információhoz. Udv. Lulu.
Ifj. Rotter Lajos visszaemlékezése.


hefty_frigyes_fia_los_angeles_1989..jpg
                    

Hefty Frigyes fiával a Los Angelesi repülőtéren 1989-ben.

2014. augusztus 22-én lett elszórva Határhegyen Vitéz Hefty Frigyes.

 Weblap látogatottság számláló:

Mai: 230
Tegnapi: 182
Heti: 1 182
Havi: 3 495
Össz.: 1 149 525

Látogatottság növelés
Oldal: Hefty Frigyes
HÁRMASHATÁRHEGYI SPORTREPÜLÉSÉRT ALAPÍTVÁNY - © 2008 - 2024 - harmashatarhegy.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »